banayeni
Tüm Kategoriler
Giriş Yap

İşlemci 

İşlemci, kullanıldığı cihazlarda verileri ve talimatları işleyen elektronik bir bileşendir. İşlemciler, merkezi işlem birimi, yani CPU olarak da adlandırılırlar. Bu ürünler tüm hesaplamaları yapan ve diğer bileşenlere ileten aygıtlar olduğundan bilgisayarların beyni olarak düşünülebilir. CPU modelleri talimat ve verileri okuyup yorumlar, ardından gerekli işlemlerin yapılmasını sağlar. Bu bileşenler; grafik işlemciler, farklı çekirdek sayısına sahip olan işlemci seçenekleri ve mikroişlemciler gibi farklı türleri ile kullanıcı karşısına çıkar. Mikroişlemciler genellikle bilgisayarlarda değerlendirilirken mobil cihazlarda boyut olarak çok daha küçük ve enerjiyi verimli kullanabilen işlemciler tercih edilir. İşlemci seçenekleri farklı marka, nesil, çekirdek sayısı ve tür alternatiflerine sahiptirler. RAM hızı, boyutu, belleği ve güç tüketimi gibi noktalarda da farklı seçenekler sunan CPU işlemci modelleri arasından cihazlarınız için ihtiyaç duyduğunuz alternatife kolayca ulaşabilirsiniz.

İyi Bir Performans İçin Tercih Edilebilecek İşlemci Özellikleri

İşlemci modelleri, farklı kullanıcı ihtiyaçlarını gidermeye yönelik çok sayıda özelliğe sahiptir. Bu özellikler arasında yer alan overclock, işlemci ve farklı diğer bileşenleri var olan çalışma frekanslarının üzerine çıkarır. Böylece bileşenler normalde olduğundan çok daha hızlı bir şekilde çalışabilir. Bu bakımdan overclock özelliği, işlemcinin performansını artırmaya yarar. İşlemci özellikleri arasında yer alan sanallaştırma, fiziksel işlemcinin birden fazla sanal işlemciye bölünmesini sağlar. Sanallaştırma özelliği kullanılarak tek makine üzerinden birden çok sanal makineyi çalıştırabilir, işletim sistemleri arasında kaynak paylaşımı yapabilirsiniz. Bu özelliği kullanarak çok sayıda işletim sistemini ve uygulamayı çalıştırmanız mümkündür. CPU seçenekleri fanlı ya da fansız olarak satışa sunulur. Fanlı olarak tasarlanan işlemcilerde bu özellik soğutma işlemi için kullanılır. Bunun sebebi, işlemcinin uzun süre çalışması sonucunda fazla ısınabilmesidir. Fazla ısınma, işlemcinin sağlıklı bir şekilde çalışmasını önleyebilir. Bu gibi olumsuzlukların yaşanmaması için fanlı modeller tercih edilir.

Turbo boost özelliği ise, işlemciye ait çalışma frekansının üzerine geçici olarak çıkılmasını sağlar. Böylece daha yüksek bir performans elde edebilmeniz mümkün hale gelir. Bu bileşenlerin maksimum çalışma sıcaklıkları da birbirinden farklıdır. Yüksek sıcaklıkta çalışabilen ürünler, buna uygun olarak tasarlandığı için fan kullanımına ihtiyaç duyulmayabilir. Ancak düşük sıcaklıkta çalışabilen cihazlarda soğutma işlemi gerekir. Turbo boost özelliği, işlemci yüküne ve sıcaklık değerine göre otomatik olarak devreye girer. Dahili grafik özelliği, işlemcinin farklı bir ekran kartına ihtiyaç duymadan grafik işleme yeteneğine sahip olması anlamına gelir. Dahili grafik özelliğinin yer aldığı işlemciler genellikle dizüstü ve masaüstü bilgisayar modellerinde tercih edilir. Oyuncu bilgisayarları için tercih edilen işlemciler ise düşük gecikme süresi, yüksek işlem hızı ve çekirdek sayısı gibi özellikleri ifade eder. Bu gibi yüksek performans sunan seçenekleri en iyi işlemci modelleri arasında bulabilirsiniz. En çok tercih edilen işlemci özellikleri ise şunlardır:

  • İşlemci hızı

  • Çoklu çekirdek sayısı

  • Yüksek işlem gücü

  • Geniş önbellek boyutu

  • Güç verimliliği

Teknik Detayları ile Öne Çıkan İşlemciler

CPU modelleri, teknik bakımdan çok sayıda özelliğe sahiptir. CPU hızı bu özelliklerin başında gelir. İşlemci çeşitleri arasında gigahertz (GHz) olarak ifade edilen hız, ürünün saniyede kaç işlem yapabildiğini gösterir. Bu bileşenlerin hızı arttıkça bir saniyede işlenen komut sayısı da artar. Çekirdek sayısı ise işlemcinin bağımsız olarak farklı işlemleri bir arada gerçekleştirebilme kabiliyetini ifade eder. Çekirdek sayısının artması bilgisayar üzerinde yapılabilen farklı işlemlerin sayısını da artırır. 8, 12, 16 çekirdek işlemci seçenekleri özellikle bilgisayarlarda sıklıkla tercih edilen alternatiflerdir. Ancak çok sayıda işleme ihtiyaç duymayan kullanıcılar için 4 çekirdekli seçenekler de kullanılabilir. Bu sayı kullanıcı ihtiyaçlarına göre 64 çekirdeğe kadar artabilmektedir. İşlemciler, türleri bakımından da farklı seçenekleriyle dikkat çeker. İşlemci türleri farklı tasarımları ve özellikleriyle kullanıcıların tercihine sunulur. En çok rastlanan seçeneklerden bazıları i3, i5, i7, i9 işlemci versiyonlarıdır. Bununla birlikte Ryzen, Pentium, Xeon gibi farklı türler mevcuttur.

İşlemciler, nesilleri bakımından da farklılıklar gösterir. Zamanla gelişen teknolojiler ve yeni nesil işlemcilerin sahip olduğu özellikler işlemci neslini oluşturur. En sık rastlanabilen seçenekler 3., 4., 5., 8., 12. nesil işlemci modelleridir. Kullanılan CPU nesli ne kadar güncel ise cihazların güç verimliliği ve performansı o kadar iyi olur. İşlemci alternatiflerinde farklı RAM tipleri mevcuttur. DDR ile ifade edilen RAM tipleri, farklı versiyonlara sahiptir. DDR, işlemci ve sistem belleği arasındaki veri iletişiminin sahip olduğu hızı ifade eder. DDR3, DDR4, DDR5 işlemci modelleri en çok aranan RAM tipleridir. Ürünlerin bünyesinde bulunan RAM boyutları da birbirinden farklıdır. RAM boyutu, CPU tarafından aynı andan çalışıp erişebileceği veri miktarını ifade eder. İşlemci modellerinde RAM boyutları çoklu görev yeteneğini, işlenen veri yoğunluğunu, uygulama performanslarını etkiler. 16 GB ile 128 GB arasında değişen boyutlar, ihtiyaçlarınız doğrultusunda seçim yapmanızı sağlar.

İşlemci Alırken Dikkat Edilmesi Gereken Unsurlar Nelerdir?

CPU alternatifleri arasından seçim yaparken ilk olarak kullanım amacını tespit etmeniz gerekir. Oyun oynamak gibi yüksek performans gerektiren işlemler için tercih edeceğiniz işlemci modeli, standart seçeneklere göre çok daha farklı özellikleri bünyesinde barındırır. İşlemci satın alırken dikkat edilmesi gereken önemli bir özellik de çekirdeklerdir. Bilgisayarda farklı işlemleri sorunsuz bir şekilde aynı anda yapabilmek için 8 ve üzerinde çekirdek sayısına sahip işlemci kartı seçimi yapabilirsiniz. Ancak yoğun bir kullanıma sahip değilseniz 2, 4 çekirdekli ürünleri tercih ederek uygun fiyatlı işlemci modellerine yönelebilirsiniz. Cihazınız ile yapacağınız işlemlerin daha hızlı olması için ürünlerin önbellek kapasitesine dikkat etmeniz de yararlı olur. 2 MB ile 128 MB arasında değişen bu kapasite seçenekleri arasından yapacağınız işlemlere ve kullandığınız cihaza en uygun olan ürünü tercih edebilirsiniz. İşlemci çeşitlerinin soket uyumluluğu da oldukça önemlidir. İşlemci modelini fiziksel olarak taktığınız anakart ile soket tipinin uyumlu olması gerekir. Anakart ile işlemci arasındaki soket uyumluluğu, ideal şekilde çalışabilmeleri için önemlidir. Mevcut modeli yenilemek isteyenler soket uyumuna dikkat ederek bu işlemi gerçekleştirmelidir. 

CPU hızı ise bir diğer önemli özelliktir. Hız, işlemcide güçlü bir performans için etkili unsurlardan biridir. İşlemci hızı, kullandığınız cihazın tepki süresini de belirler. Hızlı bir tepki süresine sahip cihazlar için işlem gücü yüksek ürünleri tercih etmeniz gerekir. Ayrıca yüksek hız ve kapasite arayışında olanlar için 64 bit, 128 bit işlemci seçenekleri de iyi bir performans göstergesidir. İşlemciye ait güç tüketimi, sıcaklık dengesi gibi unsurlar da önem taşır. Enerji verimliliğine sahip olan işlemci çeşitleri tasarruflu bir güç tüketimi ile öne çıkar. Az enerji tüketen bir işlemci daha az ısınarak sistemin soğuk kalmasına yardımcı olur. Ürün seçiminde bütçe de dikkat edilecek unsurlar arasında yer alır. Belirli işlemci markaları arasından ürün seçimi yaparken ihtiyacınız olan özelliklere en uygun modele yönelmeniz daha faydalı olur. Böylece gereksinimlerinizi karşılayabilecek seçenekler arasından en ucuz işlemci alternatifine daha kolay bir şekilde ulaşabilirsiniz. 

İşlemci Fiyatları

İşlemci fiyatları nesil, türü, çekirdek sayısı, işlemci hızı, RAM gibi özelliklere göre değişir. Güncel nesile sahip olan CPU seçenekleri, öncekilere göre daha gelişmiş teknolojileri desteklemektedir. Bu sebeple CPU fiyatları, güncel nesillere sahip modellerde daha fazla olabilmektedir. Bir diğer işlemci özelliği olan çekirdek sayısı da fiyatları belirleyen unsurlar arasında yer alır. Çekirdek sayısı arttıkça bilgisayarlarda yapılabilen bağımsız işlem sayısı da artar. Böylece aynı anda farklı sayfalarda yapacağınız işlemlerde yavaşlama, donma gibi sorunlar ile karşılaşmazsınız. Çekirdek sayısını ihtiyaçlarınız doğrultusunda seçmeniz, hem doğru seçeneğe hem de en uygun işlemci alternatifine erişmenize olanak tanır. İşlemci hızı ve RAM kapasitesi de cihazların performansları üzerinde etkilidir. Bu sebeple, performansı artıran gelişmiş özellikler fiyatları da artan yönde etkiler.