banayeni
Tüm Kategoriler
Giriş Yap

Anakart 

Anakart, temel bilgisayar bileşenleri arasında yer alır. Sabit disk, işlemci, bellek gibi farklı bileşenlerin bir araya gelmesini sağlar. Başta bilgisayar olmak üzere cep telefonu, televizyon gibi farklı elektronik ürünlerde de bulunur. Anakart, tüm donanımların birbiri ile iletişim kurmak suretiyle çalışmalarını sağlayan ana bileşendir. Gücü sağlamakla kalmayan bu bileşen, aynı zamanda bu gücün diğer bileşenlere dağıtımında görev alır. Anakartlar disk kontrol cihazları, bağlantı noktaları, bellek, genişleme yuvaları gibi farklı bileşenleri bünyesinde barındırır. Anakart, bünyesinde bulunan diğer bileşenler ve sahip olduğu özellikler ile cihazların performansını artırmaya yarar. Genel olarak tercih edilirken bileşenlerin türü, formu, boyutu gibi pek çok unsur değerlendirilir.

Farklı Özellikleri ile Her İhtiyaca Cevap Veren Anakartlar

Anakart özellikleri ürünlerin sahip oldukları bileşenlerin boyutu, türü, formu gibi farklı unsurlara göre değişebilir. Anakart modelleri bünyesinde yer alan VGA, video çıkış portu olarak değerlendirilir. Açılımı “Video Graphics Array” olan VGA, analog video sinyallerini iletmede görev alan bir bağlantı standardıdır. VGA portunu kullanarak bilgisayar görüntüsünün monitöre aktarılmasını sağlayabilirsiniz. Açılımı “Digital Visual Interface” olan DVI, dijital video sinyallerini iletmeye yarar. DVI dijital bir bağlantı olması sebebiyle VGI’dan ayrılır. Anakartlarda yer alan HDMI da dijital video ve sinyalleri iletmede kullanılır. Ses sinyallerini de iletiyor oluşu ile diğerlerinden ayrılır. Ürünlerin bünyesinde bulunan HDMI portları, ayrı veya entegre şekilde bulunan grafik kartına sahip sistemlerde, televizyon, monitör gibi diğer cihazlar arasında bağlantı kurmaya yarar. Ürünlerin bünyesinde bulunan HDMI portları genellikle yüksek çözünürlüğe sahip olan sesleri ve görüntüleri elde etmenizi sağlar.

DisplayPort özelliğine sahip olan anakart çeşitleri, yüksek çözünürlük ve çoklu ekran ayarlarını destekler. Bu sebeple, bilgisayarlar ile monitörler arasında görüntü aktarımı sağlamada tercih edilirler. DisplayPort; VGA, DVI özelliklerine göre daha yüksek bant genişliği sunar. Bu durum, daha yüksek çözünürlük değerlerini, yenileme oranlarını destekler. Anakart modellerinde bulunan Wi-Fi özelliği ile cihazlar kablosuz internet sinyallerini görerek cep telefonu, bilgisayar gibi farklı cihazlara iletilmesini sağlar. Wi-Fi, anakartların bünyesinde entegre bir adaptör ile bulunabildiği gibi kartla da yer alabilmektedir. Çoklu GPU özelliğine sahip olan anakart modelleri, birden fazla sayıda ekran kartını birleştirmeye, buna bağlı olarak işlem gücünü artırmaya yarar. Yüksek çözünürlüklü oyunlar, 3D modelleme, video düzenleme gibi iyi performans gerektiren uygulamalar için oldukça kullanışlı bir özelliktir.

Anakartlar Bluetooth özelliğine de sahip olabilmektedir. Bluetooth özelliği, kablosuz veri aktarımı noktasında oldukça kullanışlı ve yaygın bir özelliktir. BIOS Flashback ise anakart modelinin BIOS’unu güncellemek için kullanılır. BIOS’un bozulması ya da hata oluşumu hallerinde bu özellik devreye girer. Optik ses çıkışı özelliği, dijital ses sinyallerinin optik kablo yolu ile taşınmasını sağlar. Bu özellik, yüksek ve kaliteli ses çıkışında etkilidir. Analog ses sinyalleri ile kıyaslandığında çok daha az parazit oluşumu gözlemlenir. Overclocking özelliği bulunan anakart alternatifleri ise grafik kartı, işlemci, bellek ve diğer bileşenleri hızlandırmak suretiyle performansı artırmak için kullanılır. Özellikle video editörleri, oyuncular gibi yüksek performans gerektiren uygulamaları kullananlar için idealdir. 

Güçlü Teknik Detaylara Sahip Anakart Çeşitleri

Anakartlar RAM tipi ve kapasitesi, işlemci uyumu, chipseti, Bluetooth versiyonu, USB portları gibi pek çok teknik detayı ile öne çıkar. RAM tipi, bu modellerin desteklediği RAM teknolojisini ifade eder. RAM, bilgisayarların hızı ve veri işleme kapasitesi üzerinde etkili olan önemli bir özelliktir. Bu sebeple anakart alternatiflerinde RAM tipi ve kapasitesi oldukça önemlidir. 4 GB ile 1.5 TB arasında çok sayıda RAM kapasitesi ile karşılaşmak mümkündür. Bunun yanında, ürünlerde 12’ye varan RAM slot sayısına rastlayabilirsiniz. DDR2, DDR3, DDR4, DDR5 gibi farklı RAM tipleri de mevcuttur. Aralarında hız, kapasite bakımından farklılıklar bulunabilmektedir. Chipset, anakart modellerinin temel bileşenleri arasında yer alır.

Anakart üzerindeki işlemci ve bileşenler arasında iletişimi sağlayan yapı chipset’tir. Chipset Kuzey Köprüsü, Güney Köprüsü olmak üzere iki kısımdan oluşur. Kuzey Köprüsü RAM ve PCle yuvalarının kontrol edildiği kısım iken Güney Köprüsü USB bağlantı noktaları, anakarta ait sabit diskler, Ethernet bağlantısı gibi kısımların kontrolünü sağlar. Oldukça geniş bir kapsama sahip olduğundan anakart için büyük önem taşır. Anakartlarda bulunan M.2 slotu, hızlı veri aktarımında ya da ek depolama alanı kullanımında tercih edilen özelliklerdendir. M.2 slotları SSD’ler için kullanılabilmektedir. M.2 SSD’ler, veri aktarımını daha hızlı şekilde yapmanızı ve yüksek depolama kapasitesine sahip olmanızı sağlar. 

Anakart seçeneklerinde Bluetooth versiyonları da önemli olmaktadır. Cihazların yalnızca Bluetooth özelliğinin olması yeterli değildir. Aynı zamanda kaliteli bağlantının sağlanabilmesi için Bluetooth versiyonlarının da birbiri ile uyumlu olması gerekir. Güncel Bluetooth versiyonlarına sahip olan seçenekler ile daha hızlı, güvenli veri aktarımı sağlanabilir. Açılımı “Serial Advanced Technology Attachment” olan SATA, optik sürücü ve sabit disk sürücü gibi veri depolayan aygıtların bağlanması görevini üstlenen bir arayüz standardıdır. Anakart alternatiflerinde SATA, genel olarak iki ve üzerinde bağlantı noktasına sahiptir.

Yapısı Bakımından Anakart Modelleri

Anakartlar, yapısı bakımından Intel ve AMD uyumlu seçenekleri ile öne çıkar. Intel uyumlu anakart seçenekleri; sabit disk, RAM, işlemci ve farklı diğer bileşenlerin bir araya gelerek uyumlu şekilde çalışmalarını sağlar. Intel uyumlu modeller, işlemci olarak da Intel işlemcileri ile uyumlu bir yapıdadır. AMD uyumlu anakartlar ise, AMD yapısı ile uyumlu işlemcilerle sorunsuz şekilde çalışmak üzere tasarlanır. AMD uyumlu anakartlar, aynı yapıdaki işlemcileri ile uyumlu çalışarak bilgisayar sistemlerinin işlevlerini verimli bir şekilde yerine getirmesini sağlar. Anakartlarda AMD ve Intel arasında bazı farklar vardır. 

Öncelikle AMD ve Intel işlemcileri farklı soket yapıları ile dikkat çeker. Bu fark sebebiyle Intel uyumlu anakart, AMD işlemcileri ile uyum sağlayamaz. Modeller arasında Intel ve AMD işlemcileri farklı bellek teknolojilerine sahip olabilir. AMD Ryzen işlemcileri DDR4 bellekleri destekleyecek şekilde üretilirken Intel ile uyumlu anakart, DDR4 ve farklı bellek teknolojileri ile uyumlu olabilir. Veri yolu bakımından da Intel işlemcili anakart alternatifleri AMD işlemcili modellere göre farklı bir yapıya sahiptir. Biri PCle 3.0’ı desteklerken diğeri PCle 4.0’ı destekleyebilir. Intel işlemcinin bulunduğu anakart seçenekleri entegre grafik işlemcilere sahip iken AMD işlemcinin yer aldığı modeller buna sahip olmayabilir.

Anakart Alırken Dikkat Edilmesi Gereken Unsurlar Nelerdir?

Anakartlar, özellikle bilgisayarların performansı üzerinde doğrudan etkili olan önemli donanım ürünleridir. Bilgisayar parçalarını en iyi şekilde kullanabilmek için cihazınıza uygun anakart seçeneklerine yönelmeniz gerekir. Böylece bilgisayarınız hız, depolama gibi noktalarda verimli şekilde çalışır. Bunları sağlamak için işlemci uyumuna dikkat ederek seçim yapabilirsiniz. Anakart seçeneğinin hangi işlemciler ile uyum sağladığına dikkat ederek buna uygun bileşenleri bir araya getirmeniz gerekir. Örneğin; AMD işlemci ile Intel işlemci birbiri ile uyumlu olmadığından, iki işlemci yapısına ait bileşenleri bir araya getirmeniz halinde hatalı bir tercih yapmış olursunuz. Anakart alternatiflerinde bellek uyumuna da dikkat etmek gerekir. Bellek modülleri ile anakartın bellek türü ve hızı uyumlu olmalıdır.

DDR2 bellek modülleri ile DDR3 anakartları bir araya getirmeniz halinde birbirleri ile uyum sağlayamazlar. Kasa boyutuna uygun bir anakart seçimi de oldukça önemlidir. ATX, Mini-ITX, Micro-ATX gibi farklı seçenekler arasından kasa boyutlarına uygun tercihi yaparak bilgisayarınız için en iyi anakart alternatifine ulaşmanız mümkün olur. Seçeceğiniz alternatiflerin ses ve ağ bağlantısı özelliklerinin ihtiyaçlarınız ile uyumlu olduğundan emin olmalısınız. Yüksek ses ve ağ özellikleri arayışında iseniz bunu sağlayabilecek bir anakart seçimi yapmanız daha uygun olur. Ancak uygun fiyatlı anakart arıyorsanız ortalama özellikler bilgisayarlar için yeterlidir. Kullanıcıların anakart seçerken en çok dikkat ettikleri özellikler ise kısaca şunlardır:

  • Bellek ile uyumluluk

  • İşlemci uyumu

  • Ses ve ağ özellikleri

  • Güç tüketimi

  • Bilgisayar kasası ile uyumlu boyut seçenekleri

Anakart Fiyatları

Anakart seçenekleri performansa, chipsete, teknolojisine, markaya ve diğer özelliklere göre çok sayıda alternatif sunar. Bu alternatifler, ürünlerin fiyatlarını da etkileyebilmektedir. Bilgisayardan ses kalitesi, hız gibi noktalarda üstün bir performans bekleyenler, buna uygun modeller ile ilgilenebilirler. Gelişmiş chipsetlere sahip olan anakart modelleri, performansı olumlu yönde etkiler. Tüm bu etkenler aynı zamanda anakart fiyatları üzerinde de etkilidir. Örneğin; RAM tipi bakımından DDR4, DDR5 gibi güncel seçenekler, pahalı ürünler ile karşılaşmanıza sebep olur. Oyunculara uygun grafik özelliklerini ve ses kalitesini karşılayabilecek alternatifler de yine yüksek fiyat aralıkları ile satışa sunulan modeller arasında yer alır. Ancak ihtiyacınız olan fiyat performans bakımından daha standart özellikler ise, yüksek performans ürünleri yerine ortalama özellikler daha uygun modeller sunar. Yüksek çözünürlük, ultra hız gibi beklentilerinizin bulunmaması halinde RAM kapasitesi bakımından ortalama alternatifler, en ucuz anakart seçeneklerine ulaşmanızda etkili olur.