banayeni
Tüm Kategoriler
Giriş Yap

RAM 

Türkçe açılımı “Rastgele Erişim Belleği” olan RAM, verilerin bilgisayarlarda geçici olarak depolandığı hafıza sistemleridir. RAM’ler, bilgisayarlarda yapılan işlem sırasında programları ve geçici verileri tutmaya yarar. Uygulamalar, işletim sistemleri ve veriler tarafından erişilebilen bellek alanı olarak da tanımlanabilir. RAM, hızlı işlem yapmak adına işlemcilerin verilere kolayca erişmesini sağlar. Bilgisayar her kapanıp açıldığında RAM ile depolanan veriler kaybolur. Bunun sebebi, ürünlerin kalıcı depolama özelliğinin bulunmamasıdır. Bellek kapasitesi, bilgisayarların performansı üzerinde etkilidir. Kapasite arttıkça RAM üzerinde daha fazla veri aynı anda hızlı bir şekilde işlenebilir. RAM genel olarak bilgisayarda anakarta takılan bileşenlerden biri olarak gelir. Bu bileşen, belirli bir kapasite ile gelse de kullanıcılar tarafından yükseltilebilir. RAM’ler kapasite, hız ve teknolojisi bakımından farklı özelliklere sahiptir.

Performans ve Tasarım Bakımından Etkili RAM Özellikleri

RAM’ler farklı ihtiyaçlara cevap verebilecek çeşitli özellikleri ile öne çıkar. Geçici depolama alanı sağlamaları en temel RAM özellikleri arasındandır. Bu noktada, kalıcı depolama özelliği sunan harddisk ve SSD seçenekleri ile karıştırılmamaları gerekir. Bu ürünler bazı ek özellikleri ile de dikkat çekerler. Bunlardan biri olan RGB özelliği “Red, Green, Blue” kelimelerinin baş harflerinden oluşur ve aydınlatmaları ifade eder. RAM’lerde RGB özelliği, ürünlerin tasarımlarının daha estetik bir yapıda olmasını sağlar. Ayrıca bu LED’lerin renk ayarları kullanıcılar tarafından yapılabilir. Bellek çeşitleri arasında sıklıkla görülen bir diğer özellik ise soğutucudur. Soğutucu özelliğine sahip olan RAM modelleri, bilgisayarın sıcaklık kontrolünde etkilidir. Bu özellik sayesinde cihazların, fazla ısınma sonucu farklı bileşenlerinin zarar görmesinin önüne geçilir. Düşük sıcaklık, bilgisayarların hız bakımından daha verimli çalışmasını sağlar. Oyuncular için tasarlanan ürünlerde ise estetik tasarımın yanı sıra, yüksek hız ve kapasite gibi güçlü bir performans için gerekli özellikler mevcuttur. Oyuncu bilgisayarlarına uygun olan RAM alternatifleri yüksek hızlara sahip olmanın yanında, kısa bellek erişim süreleri ile de öne çıkarlar. Bu da oyunları takılmadan akıcı bir şekilde oynayabilmeniz anlamına gelir.

Ürünler, kısa gecikme süreleri sayesinde verilere daha hızlı erişim sağlanmasında etkili olurlar. Aynı zamanda yüksek kapasiteleri ile daha fazla veriyi aynı anda tutarak oyun performansının iyileşmesinde rol oynarlar. Ürünlerin fiziksel yapıları da farklı olabilmektedir. En yaygın bellek formları DIMM (Dual In Line Memory Module) ve SODIMM (Small Outline DIMM) şeklindedir. Laptop ve notebook gibi dizüstü bilgisayarlarda genellikle SODIMM formuna sahip olan bellek modelleri kullanılır. Çünkü bu seçenekler, taşınabilir cihazlar ile uyum sağlamaları için üretilir. Kompakt tasarıma uyumlu oluşunun yanında yüksek bellek depolama kapasitesi ve düşük güç tüketimi ile de önem kazanırlar. DIMM bellek formları da benzer özelliklere sahiptir. Ancak burada yüksek hız özelliği dikkat çeker. Özellikle yoğun işlem yapılması gereken uygulamalarda DIMM bellek formları tercih edilir. Farklı teknolojiler ile uyum sağlayabilirler. Örneğin; DDR, DDR3, DDR4 gibi farklı RAM tipleri ile uyumlu bir şekilde çalışmaları mümkündür. Satın alırken en çok tercih edilen RAM özellikleri kısaca şunlardır:

  • Yüksek kapasite

  • Düşük gecikme süresi

  • Yüksek hız

  • Uyumlu modül tipi

  • Marka

RAM Modellerinde Öne Çıkan Teknik Detaylar

RAM modelleri, çeşitli teknik detayları sayesinde farklı kullanıcı ihtiyaçları ile uyum sağlar. Bu teknik unsurlardan biri RAM tipidir. Bunlar, DDR ve SD gibi farklı seçenekleri ile dikkat çeker. DDR bellek modülleri, temel ürün tipleri arasında yer alır. Kendi içinde güncellenmiş farklı versiyonlara sahiptir. DDR, DDR2, DDR3, DDR4, DDR5 şeklinde farklı nesilleri ile çok sayıda seçenek oluşturur. Bu tiplere ait versiyonların her biri bir öncekinden daha hızlı olacak şekilde dizayn edilmiştir. SD olarak bilinen bellek tipi ise verileri bellek hücrelerine ve işlemciye hızlı bir şekilde iletmeye yarar. RAM tipi bakımından SD ve DDR seçenekleri arasındaki farklara bakıldığında ise DDR ürünlerin SD’lere göre daha hızlı veri transferi sağladığı görülmektedir. Bellek hızları bakımından da DDR tipi RAM’ler SD’lere göre daha yüksek bir frekans aralığı sunar. SD seçenekler 133 MHz frekans değerine kadar ulaşabilirken DDR’ler 7800’e kadar daha yüksek frekans değerleri ile dikkat çeker.

RAM’ler kapasiteleri bakımından oldukça fazla sayıda alternatif ile kullanıcıya sunulur. Kişilerin bu noktada kendi ihtiyaçlarına uygun seçeneklere yönelmeleri, en ucuz RAM modeline ulaşmalarında da etkili olur. Düşük kapasiteli ürünleri yeterli bulanlar için 256 MB, 512 MB, 1 GB, 2 GB bellek alternatifleri mevcuttur. Çok daha standart işlemler için kullanılabilen bu kapasiteler uygun fiyatlı RAM seçenekleri arasında bulunabilir. Daha yüksek kapasitelere ihtiyaç duyanlar için ise 32 GB, 64 GB, 128 GB RAM alternatiflerine ulaşmak da mümkündür. Modeller, gecikme sürelerine göre de değerlendirilir. Gecikme süresi, verinin talep edilmesi ile sistemin talep ettiği hedefe iletilmesi arasında geçen süredir. Bileşenlerin CL3 ile CL46 arasında değişen farklı gecikme süresi değerleri bulunur. Bu gecikme süreleri, bellek seçeneklerinin hızını belirler. RAM sayısı bakımından şu seçenekler sıklıkla tercih edilir:

  • 1X8 GB

  • 2X8 GB

  • 4X8 GB

  • 1X16 GB

  • 2X16 GB

  • 4X16 GB

  • 1X32 GB

  • 2X32 GB

  • 4X32 GB

RAM Çeşitleri Nelerdir?

RAM çeşitleri, farklı bilgisayar formları ile uyumlu çalışacak alternatiflere sahiptir. Bu ürünler laptop, PC RAM seçenekleri olarak birbirinden ayrılır. Dizüstü ve masaüstü bilgisayarlarda kullanılan RAM’ler arasında çeşitli farklar bulunur. Masaüstü bilgisayarlar için üretilen RAM çeşitlerinde DIMM formu mevcut iken dizüstü bilgisayarlarda kullanılan bellekler SODIMM olmaktadır. Laptoplara ait ürünlerde 204 pimden bahsedilebilirken masaüstü bilgisayar RAM’leri için 288 pim sayısı mevcuttur. Pim sayıları kendi aralarında ufak farklara sahip olsa da laptop bellek modellerinde pim sayısının daha düşük olduğunu söylemek mümkündür. Dizüstü bilgisayarlarda güç tüketimi pil ömrünü etkilediği için oldukça önemlidir. Bu sebeple laptopların RAM alternatifleri güç tüketimi noktasında daha tasarruflu seçenekler sunabilmektedir. İki çeşit de benzer bellek teknolojisi sunuyor olsa da dizüstü bilgisayarlar ile uyumlu RAM modellerinde performans ve yükseltme potansiyeli daha sınırlıdır.

RAM Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

RAM satın almadan önce bilgisayar performansı noktasında hangi özelliklere ihtiyaç duyulduğunun tespit edilmesi gerekir. Bilgisayarın genel özelliklerinden ve internet kullanımından faydalanmak isteyen kullanıcılar için yüksek performans ihtiyacı bulunmaz. Bu noktada 4 GB ve üzerinde RAM kapasitelerini tercih edebilirsiniz. Bunların yanında Office uygulamalarını kullananlar ve oyun oynayanlar ise en az 8 GB RAM kapasitesine ihtiyaç duyar. Ancak üst düzey performans isteyen oyunları tercih ediyor, zorlu yazılımları kullanıyorsanız 16 GB bellek kapasitesinin altında kalan bir seçeneğe yönelmeniz, kullanımda zorluk yaşamanıza sebep olabilir. RAM seçimi sırasında ürünlerin anakart ile uyumuna da dikkat edilmelidir. Örneğin; DDR4 tabanlı bir anakartı seçecekseniz bunu destekleyecek bir RAM tercihi yapmanız gerekir.

RAM tipi seçiminde geriye dönük uyumluluk söz konusu olmadığından DDR seçiminde bellek uyumuna mutlaka dikkat edilmelidir. İyi bir bellek performansı RAM hızına da bağlıdır. Megahertz cinsinden ifade edilen bellek hızları arasından seçim yaparken anakartın ve sistemin desteklediği alternatiflere yönelmek faydalı olur. RAM türlerinde tepki süresini ifade eden gecikme süreleri de satın almadan önce dikkat edilmesi gereken bir unsurdur. Düşük gecikme süreleri bellek erişimini hızlandırır. Hız bakımından yüksek bir performans beklentisine sahip iseniz düşük gecikme sürelerinin bulunduğu bellekleri kullanabilirsiniz. RAM markaları da dikkat edilebilecek unsurlar arasında yer alır. Bilinen ve güvenilir markalara ait ürünlerin kalite bakımından ihtiyaçları karşılama ihtimali yüksektir.

RAM Fiyatları

RAM modelleri, çeşitli teknik detayları ile dikkat çeker, her kullanıcı ihtiyacına uygun yapıda farklı özellikler sunar. RAM kapasitesi ürünlerde aranacak en temel özellikler arasındadır. Standart kullanıcılardan performans gerektiren işlerle uğraşan kişilere kadar pek çok ihtiyaca uygun bellek seçeneği mevcuttur. Bu bileşenlerin kullanımında en çok kapasite ihtiyacı söz konusu olmaktadır. Kapasite arttıkça RAM fiyatları da artar. RAM teknolojisi ve kullanılan nesil de oldukça önemlidir. Bellek teknolojisi ne kadar güncel ise ürünler de bu doğrultuda yüksek fiyatlarla kullanıcılara sunulur. Fiyatları belirleyen bir diğer özellik ise RAM modellerinin hızıdır. Yüksek performans ihtiyacınızın olmaması halinde ortalama bir hıza sahip ürüne yönelerek uygun fiyatlı RAM alternatiflerine ulaşmanız mümkün olur. Oyuncular için tercih edilen RAM seçenekleri yüksek kapasiteleri, bellek hızları, güncel teknolojileri ile üst segment ürünler arasında yer alır. Bu sebeple, güçlü performans gerektiren oyunlarda tercih edilen bellek yapısı da yüksek fiyatlı en iyi RAM alternatifleri arasındadır. Yüksek performans gerektirmeyen kullanımlarınız için tercih edeceğiniz en uygun RAM seçenekleri ile bilgisayarınızın bellek ihtiyacını karşılayabilirsiniz.