banayeni
Tüm Kategoriler
Giriş Yap

Access Point 

AP şeklinde kısaltılarak da kullanılabilen Access point, modemlerin erişim kapasitesini artırmaya yarar. Kablolu bağlantıya sahip iseniz tüm cihazlarınızı bu tip bir modeme bağlamanız mümkün değildir. Bu noktada access point ürünlerini kablolu modem ile bağlayarak elde edilen sinyallere diğer cihazların erişimini sağlayabilirsiniz. Bir diğer yaygın durum ise kablosuz bağlantıya sahip modemlerin sağladığı sinyallerin her noktada çekmemesidir. Access point, uzak mesafede bağlantı sorunu yaşayanlar için farklı mesafelerden cihazların ağa erişimini sağlar. Bu iki durum sıklıkla karşılaşılan sorunlar olduğu için evde ve iş yerlerinde access point oldukça kullanışlıdır. Access point’ler farklı frekanslara, anten tipine, bağlantı hızlarına, port sayılarına, kullanım türlerine ve alanlarına sahiptir. Bunlar arasından tercih yaparken modeminizin bağlantı gücüne ve tipine uygun olan ürünleri göz önünde bulundurmanız gerekir.

Access Point Özellikleri

Access point cihazları, farklı özellikleri ile ağ bağlantısına dair kullanıcı ihtiyaçlarını karşılamak üzere tercih edilir. Kablosuz bağlantı noktası edinmenize yarayan ürünler, Wi-Fi standardını kullanmak suretiyle kablosuz iletişim kurar ve bu şekilde cihazların ağa bağlanmasına yardımcı olur. Repeater özelliği kablosuz ağa ait sinyallerin güçlendirilmesi ve daha uzak mesafelere iletilmesi için kullanılır. Kapsama alanı genişleyen kablosuz ağlar sayesinde uzak mesafedeki cihazlar da bağlantıdan faydalanabilir. Router, access point’i yalnızca kablosuz erişim noktası olmaktan çıkarır ve aynı zamanda ağ yönlendirici olarak da kullanmanıza imkân tanır. Router özelliğinin yer aldığı access point cihazlarının IP adres dağıtımı, ağdaki veri paketlerinin yönlendirilmesi, özel IP adreslerinin genel IP adresleriyle işleşmesinin sağlanması, firewall ve güvenlik özellikleri, VLAN desteği gibi çeşitli işlevleri bulunur.

Access point 5 GHz, 2.4 GHz frekans bantlarında çalışabilme yeteneğini ise dual band özelliği ile elde eder. Her iki frekans bandında çalışabilen access point modelleri; geniş kapsama alanı, hız ve bant genişliği, az gürültü, cihazlar ile uyumluluk gibi özellikleriyle öne çıkar. Buna ek olarak tri band özelliği de mevcuttur. Bu özelliğe sahip olan ürünlerde 2. GHz ve 5 GHz frekanslarına ek olarak bir adet daha 5 GHz frekansı mevcuttur. Böylece cihaz çok daha yüksek bir performans ile faaliyet gösterebilir. USB portunun bulunduğu access point çeşitleri ile bu tip bir bağlantı kurulabilir. USB bağlantısının kurulabildiği access point’ler ile dosya, yazıcı, 3G veya 4G paylaşımları yapılabilir. 

USB özelliği aynı zamanda kablosuz adaptör desteği de sağlar. Bu sayede kablosuz access point kullanımı da mümkün hale gelir. Bu modeller, kablolu access point alternatiflerine göre daha kolay bir kullanım sunabilmektedir. Uzaktan yönetim özelliği, access point cihazlarına ağ veya sistem yöneticileri için kolay erişim imkânı sağlar. Uzaktan yönetim özelliği ile yapılandırma ayarlarını değiştirme, sorun takibi, performans izleme, güncelleme gibi işlemleri uzaktan yürütebilirsiniz. VPN özelliğinin bulunduğu seçeneklerde, ağ üzerinden uzaktan erişimi güvenli bir şekilde sağlama olanağı mevcuttur. VPN ile access point’ler üzerinden ağa uzaktan erişim, verilerin güvenli bir şekilde transfer edilmesi, ağ güvenliğinin sağlanması, bölgesel olarak konulan kısıtlamaların aşılması sağlanabilir.

Farklı Alanlarda Değerlendirilebilen Access Point Modelleri

Access point modelleri, cihazların kullanım tipi ve alanına göre değişiklik gösterir. Duvar, masaüstü ve tavan olmak üzere farklı kullanım alanları mevcuttur. Duvarda kullanılan access point alternatifleri genellikle duvara monte edilmek sureti ile değerlendirilir. Duvarda kullanılan access point’ler, binalara monte edilerek kablosuz kapsama alanının genişletilmesinde kullanılabilir. Bu tasarımlar aynı zamanda yer kaplamıyor oluşuyla da işlevseldir. Masaüstü modeller ise klasik modem görünümüne sahiptir. Farklı anten sayıları ile bulabileceğiniz access point’ler arasından masaüstü seçenekleri en çok kullanılan alternatiflerden biridir. Masaüstü seçeneklerinden bazıları aynı zamanda kablosuz köprü ya da tekrarlayıcı görevi görebilmektedir. Bu modellerin diğer seçeneklerden farkı ise taşınabilir yapısıdır. Diğer alternatifler monte edilmek sureti ile duvara ve tavana sabitlenirken masaüstünde değerlendirilen access point modelleri kolaylıkla farklı bir alana taşınabilir.

Tavanda tercih edilen access point modem alternatifleri genel olarak kapsama alanını iyileştirmek ve sinyalleri geniş bir alana yaymak için kullanılır. Tavandan yayılan sinyallerin daha homojen bir dağılıma sahip olması amaçlanır. Aynı zamanda alandan tasarruf ve estetik görünüm bir arada sağlanır. Kullanım alanı noktasında ise cihazlar dış ortam, iç ortam access point modelleri olarak ikiye ayrılır. Dış ortam için tasarlanan access point seçenekleri dayanıklı malzemelere sahiptir. Dış koşullara uyum sağlayabilmek ve bundan olumsuz etkilenmemek için tasarımın dayanıklı olması gerekir. Teknik özellikleri bakımından ise dış mekân ürünleri, geniş bir alanı kapsaması için tercih edilir. Kullanıldığı alanın koşulları gereği bu ürünler fazla yer kaplamayacak şekilde duvara, çatıya ya da direklere monte edilerek değerlendirilebilir.

Dış mekânda kullanıma uygun olan access point’ler genişletilmiş özellikleri ile de dikkat çeker. Bunlar GPS konumlandırma, hava durumu izleme, termal yönetim gibi özellikleri de bünyelerinde barındırır. İç mekân cihazları çoklu bant, kablosuz standart destekleri gibi özellikleri mevcuttur. Yüksek hız ve güvenlik özelliklerini iç mekân için tasarlanan access point modellerinde de bulabilmeniz mümkündür. Bu ürünler aynı zamanda kolay kurulum özelliğine sahiptir. Access point modelleri dahili ve harici anten seçenekleri ile de tasarım ve teknik özellikleri bakımından öne çıkar. Harici antene sahip olan ürünler genellikle cihaza ilave edilir ve kullanıcı tarafından rahatlıkla görülebilir. Dahili antenler ise tasarımda görülebilir bir noktada değildir. Bu tip cihazlarda anten, access point modellerine entegre bir şekilde çalışır. Dahili antenler yüksek sinyal gücü, kablosuz sinyalleri belirli bir yöne yöneltme yeteneği, değiştirilebilir olma gibi özelliklere sahiptir.

Access Point Kullanmanın Avantajları

Access point cihazları kullanıcılar için aşağıdaki avantajları sağlar: 

  • Access point’ler, kablosuz ağların kapsama alanını artırma özelliğine sahiptir. Bir ağın genişlemesi için birden fazla access point kullanılabilir.

  • Aynı anda çok sayıda cihazın tek ağa bağlanmaya çalışması access point cihazlarının yetersiz kalmasına sebep olabilir. Bu durumda ek erişim noktası ilave ederek daha hızlı veri aktarımı elde edilir. 

  • Access point kullanımı ile güvenlik ayarlarını yapılandırabilir, farklı gruplara özel ağlar oluşturabilirsiniz.

  • Kolay taşınabilir ve kurulabilir olma özelliği sayesinde access point modelleri kullanıcılara esneklik sağlar.

  • Access point sayesinde Etherneti, yani kablolu internet ağını kablosuz bir ağa çevirmeniz mümkün olur. 

Access Point Alırken Dikkat Edilmesi Gereken Unsurlar Nelerdir?

Access point seçenekleri arasından tercih yaparken cihazların sahip olduğu özelliklere dikkat etmeniz yararlı olur. Access point Wi-Fi seçeneklerinin kapsama alanı, dikkat edilmesi gereken önemli unsurlar arasında yer alır. Cihazlar arasında performans ve kapsama alanı noktasında pek çok çeşit mevcuttur. Çok sayıda kullanıcının yer aldığı geniş mekanlarda kapsama alanı fazla olan modellere yönelmek daha uygun bir tercih olur. Access point seçiminde kablosuz standartların ihtiyaçlarınızı karşıladığından emin olmanız da oldukça önemlidir. Bir diğer önemli unsur olan veri hızı, kablosuz bağlantı ile sağlanan hızı ifade eder. İhtiyaç duyduğunuz veri hızını destekleyen access point modelini tercih ettiğinizden emin olmanız gerekir. 

Access point kablolu, kablosuz seçenekleri ile de birbirinden ayrılır. Tercih yaparken bu özelliklere dikkat etmek yararlı olur. Ethernet ile sağlanan bağlantıları, farklı cihazlar ile aynı anda kullanabilmek için kablolu seçenekleri tercih edebilirsiniz. Kablolu olarak kullanılabilen access point modelleri, Ethernet bağlantı noktalarına sahiptir. Kablolu seçenekler switch, bilgisayar ve diğer ağ cihazlarını doğrudan bağlamaya yarar. Çok daha geniş bir kapsama alanı ve cihaz bağlantısı için ise kablosuz modeller daha uygun olur. Güvenlik özellikleri bakımından gelişmiş olan seçenekler en iyi access point alternatifleri arasında yer alır. Bu noktada güvenli şifreleme protokolünü destekleyen access point ürünlerine yönelmek daha faydalı olur.

Wi-Fi AP modellerinin kullanıcı yetkilendirme, erişim kontrolü, ağ segmentasyonu gibi özellikleri desteklediğinden emin olmanız, en uygun tercihi yapmanız açısından dikkat etmeniz gereken detaylardır. Ağınızı kolay yönetebilmeniz için cihazların iyi bir arayüze ve yönetim özelliklerine sahip olması da önemli unsurlardandır. Uzaktan yönetim, otomatik yapılandırma, kolay sorun giderme, geniş entegrasyon gibi özellikler kolay yönetim için etkilidir. Birden çok sayıda access point kullananlar için yedekleme ve ölçeklendirme de çok önemlidir. Cihazlarınızı birleştirmek ve kontrol etmek, ağı çok daha etkili bir şekilde yönetme olanağı sağlar. Access point seçerken bütçeye de dikkat etmek gerekir. Tercih edeceğiniz özelliklerin ihtiyaçlarınız ile örtüşmesi, cihazlar arasında en uygun access point çeşitlerine ulaşmanızı sağlar.

Access Point Fiyatları

Bağlantı hızı, kullanım alanları, çalışma frekansı, kullanım tipi gibi özellikler access point fiyatları üzerinde doğrudan etkili olmaktadır. 150 Mbps’den başlayarak 6000 Mbps’ye kadar çeşitli hız alternatifleri arasından yapılacak olan seçimlerde ihtiyaçlar göz önünde bulundurulmalıdır. Bağlantı hızı, burada veri aktarımı sırasında elde edilen hızı ifade eder. Bağlantı hızı arttıkça cihazların fiyatları da değişir. Kullanım tipi bakımından da access point fiyatı değişiklik gösterir. Örneğin; masaüstü cihazlar, duvara monte edilerek kullanılan modellere göre en ucuz access point seçenekleri arasında yer alabilmektedir. Fiyatları etkileyen unsurlar arasında kullanım alanları da sayılabilir. İç ve dış mekân olarak değişen kullanım alanları arasından dayanıklılık gerektiren ve daha geniş bir alanı kapsayan dış ortam tasarımları diğerlerine göre üst segmentte yer alır. İç mekân seçenekleri daha küçük ve kolay kuruluma sahip, taşınabilir yapısı ile uygun fiyat avantajına sahiptir.